Türelem, következetesség, kitartás

Ahhoz, hogy valaki következetes, és szeretetteljes apa, vagy anya lehessen szükség van némi meggyőződésre, elszántságra és határozottságra a nevelés, fegyelmezés területén, ugyanakkor egy óriási adag kreativitásra, hogy a legváltozatosabban ki tudja mutatni a szeretetét a gyermek felé.

A fegyelmezés a nevelésnek a legnehezebb része, mely igen sok szülőt próbára tesz, ráadásul nap mint nap szembe kerül vele az ember. A szülőé a felelősség, ő vezeti be a gyermeket az életbe, tőle tanulja meg, mely viselkedési módok működnek, melyek nem. Ő készíti fel arra, milyen viselkedési szabályok szerint élje az életét.

Ahhoz, hogy a gyermekben egészséges mértékű önfegyelem kialakuljon szükséges a következetes, de szeretetteljes fegyelmezés.

A gyereknevelés felelősség, kihívás, de legalább annyi örömforrás is. Nem kell tökéletes szülőnek lenni (nem is lehet senki az), de törekedhet őszinteségre, igényességre a szülő magával szemben, hogy készen álljon a fejlődésre, és tanuljon akár a saját gyermeke által.

A lényeg, ami a legfontosabb szeress nagyon, de szeress okosan! A szeretettel még nem „rontottak” el egyetlen gyermeket sem, a következetlenséggel annál többet.

Nem szabad feladni, és a legjobb befektetés lesz a gyermekekkel eltöltött idő, a rájuk szánt energia.

Mindenki követ el hibákat: Bizonyára mindenkinek van egy egész listája arról, ami szerinte „rosszul” csinált. Senki sem tökéletes, különösen nem az újdonsült szülők, akiknek egy óriási adag szorongással is meg kell küzdeniük, a folyamatos „biztos jól csinálom” kérdéssel.

Mi az, amire figyelni kell:

  • Csak      az önfegyelemmel rendelkező ember tud uralkodni magán, tehát a lényeg a      türelem, higgadtság, amit sokszor a legnehezebb elérni. Hogyan tedd: végy      pár mély levegőt mielőtt fegyelmeznél. Állj meg 1-2 másodpercre és gondold      végig mit mondasz, hogy ne mondj olyat ami később megbánnál!
  • Határozd      meg az irányt és tarts ki mellette, ne lazíts a szabályokon. Senki nem      szereti a gyereknevelésnek ezt csöppet sem szórakoztató részét, de tartsd      magad erősen! Önkontroll szüksége, hogy a céljainkért kitartsunk, és      persze a célok.
  • Szükséges      a pároknak tisztázniuk az érvényesítendő alapszabályokat, célokat és      ezeket következetesen (minden alkalommal, minden körülmények közt)      alkalmazni. Legyenek megfogalmazott célok, szabályok, melyek az alapját      képezi annak, amire fel lehet építeni az évek során egyre árnyaltabb      értékrendjüket a gyermekeknek, hogy a jó irányba haladjanak. Ezzel is      egymást támogatják a szülők, ami rendkívül fontos amikor a gyermek a      határokat feszegetve megpróbálja kiásni a csatabárdot! Hogyan tedd:      készítsetek egy táblát, amin összefoglaljátok egy listában a legfontosabb      szabályokat, ezt a táblát lehet jutalmazásra is használni és rátűzni a      jutalomzsetonokat az adott szabály betartásáért. Nagyobb gyerekeket be      lehet vonni a lista készítésébe ezzel is felkeltve a motivációjukat. Azt      is előre tisztázni kell miért jár jutalom, és miért megvonás! Lehet      napirendet összeállítani, amin fel kell tüntetni a feladatokat (melyben      kell hogy legyen kötelező, és önként vállalt feladat) valamint a kellemes      tevékenységeket (mely a gyermeknek      örömet okoz). Fontos, hogy a megfelelést mindig jutalmazzuk, és, hogy      modellt nyújtsunk, hiszen a saját viselkedésünkkel nevelünk a legtöbbet.
  • Mindkét      szülőnek ki kell venni a részét a fegyelmezésből, senki ne próbálja      megúszni! Ne hangozzanak el azok a mondatok, hogy „majd meglátod ha apád      hazaér”, vagy „majd lesz büntetés, ha anyád megtudja” stb. Hogyan tedd:      támogassátok egymást, és tudjon a másik fél arról ha valamilyen büntetést      vagy jutalmat kapott a gyermek. Fontos, hogy érezze a gyermek, hogy a      szülők stabil szövetséget alkotnak
  • Szeretet!!!      Egy kedves barátnőmtől, aki egy tündéri kislány anyukája, hallottam      egyszer azt a mondatot, hogy „Akkor      szeresd legjobban a gyermekedet, amikor a legnehezebb!”. És sokszor      tényleg nagyon nehéz, amikor hisztizik, csak azért sem azt csinálja amit      kérünk…., mindenki fel tud idézni számtalan esetet. Gondoljon ilyenkor      mindenki arra, hogy mennyire szereti a gyermekét, és könnyebb lesz      türelmesnek, nyugodtnak maradnia, és következetesen lesz képes alkalmazni      a szabályokat, kitartani amellett, mellyel a legjobbat teszi a      gyermekének!

Partnerek

szl szakerto banner 120x240 vegleges mackorendelo logo new

Free WordPress Themes - Download High-quality Templates